Thursday, January 19, 2006

All India Pre PG examination (AIPG)2006-Radiology MCQs

With loads of queries coming from various medical students over a last few weeks regarding Radiology questions in the AIPG-2006 exam, I am posting the answers to all the radiology questions in that exam held in this January. Reference for most of the questions- Review of Radiology By Dr Sumer K Sethi, Peepee Publishers.
Any feedback is welcome in the comments section.

1.The following features are true for Tetralogy of Fallot, except:
a. Ventricular septal defect
b. Right ventricular hypertrophy
c. Atrial septal defect
d. Pulmonary stenosis.
Answer-c)

2. The most common retrobulbar orbital mass in adults is:
a. Neurofibroma b. Meningioma
c. Cavernous haemangioma
d. Schwannoma
Answer-c)

3. Expanisle type osseous metastases are characteristic of primary malignancy of:
a. Kidney b. Bronchus
c. Breast d. Prostate
Answer-a)

4. Which is the objective sign of identifying pulmonary plethora in a chest radiograph?
a. Diameter of the main pulmonary/ artery> 16mm.
b. Diameter of the left pulmonary artery > 16mm
c. Diameter of the descending right pulmonary artery> 16mm
d. Diameter of the descending left pulmonary artery > 16 mm
Answer-c)

5. The most accurate investigation for assessing ventricular function is:
a. Multislice CT
b. Echocardiography
c. Nuclear scan
d. MRI
Answer-d)

6.The most important sign of significance of renal artery stenosis on an angiogram is:
a. A percentage diameter stenosis> 70%
b. Presence of collaterals
c. A systolic pressure gradient> 20 mm Hg across the lesion
d. Post stenotic dilatation of the renal artery
Answer-b)

7. The MR imaging in multiple sclerosis will show lesion in:
a. White matter b. Grey matter c. Thalamus d. Basal ganglia
Answer-a)

8. The most common location of hypertensive intracranial haemorrhage is:
a. Subarachnoid space
b. Basal ganglia
c. Cerebellum
d. Brainstem
Answer-b)


9. Which of the following causes rib- notching on the chest radiography?
a. Bidirectional Glem shunt
b. Modified Blalock- Taussing shunt
c. IVC occlusion
d. Coarctation of aorta
Answer-d)

10. The most sensitive imaging modality to detect early renal tuberculosis is:
a. Intravenous urography
b. Computed tomography
c. Ultrasound
d. Magnetic Resonance imaging
Answer-a)

11. All of them use non- ionizing radiation, except:
a. Ultrasonography
b. Thermography
c. MRI
d. Radiography
Answer-d)

12. The most radiosensitive tumor among the following is:
a. Bronchogenic carcinoma
b. Carcinoma parotid
c. Dysgerminoma
d. Osteogenic sarcoma
Answer-c

13. All of the following modalites can be used for in – situ ablation of liver secondaries, except:
a. Ultrasonic waves
b. Cryotherapy
c. Alcohol
d. Radiofrequency
Answer-c)

14. All of the following radioisotopes are used as systemic radionucleide, except:
a. Phosphorus- 32 b. Strontium – 89
c. Iridium- 192 d. Samarium – 153
Answer-c)

15. Phosphorous – 32 emits:
a. Beta particles b. Alfa particles
c. Neutrons d. X- rays
Answer-a)

16. Which of the following is used in the treatment of differentiated thyroid cancer:
a. 131I b. 99mTc
c. 32P d. 131I-MIBG
Answer-a)

17. Which one of the following imaging techniques gives maximum radiation exposure to the patient?
a. Chest X-ray b. MRI
c. CT scan d. Bone scan
Answer-d)

18. Which one of the following has the maximum ionization potential ?
a. Electron b. Proton
c. Helium ion
d. Gamma (y)-Photon
Answer-c)

19. Typically bilateral inferior lens subluxation of the lens is seen in:
a. Marfan’s syndrome
b. Homocystinuria
c. Hyperlysinaemia
d. Ocular trauma
Answer-b)


20. The procedure of choice for the evaluation of an aneurysm is:
a. Ultrasonography
b. Computed tomography
c.Magnetic resonance imaging
d. Arteriography
Answer-d)

21. The common cause of subarachnoid hemorrhage is:
a. Arterio- venous malformation
b. Cavenous angioma
c. Aneurysm
d. Hypertension
Answer-c)

22. Spalding’s sign occurs after:
a. Birth of live foetus
b. Death of foetus in uterus
c. Rigor mortis of infant
d. Cadaveric spasm.
Answer-b)

23. Renal artery stenosis may occur in all of the following, except:
a. Atherosclerosis
b. Fibromuscular dysplasia
c. Takayasu’s arteritis
d. Polyarteritis nodosa
Answer-d)

24. Which one of the following congenital malformation of the fetus can be diagnosed in first trimester by ultrasound?
a. Anencephaly
b. Inencephaly
c. Microcephaly
d. Holoprosencephaly
Answer-a)

25. Which of the following conditions is least likely to present as an acentric osteolytic lesion:
a. Aneurysmal bone cyst
b. Giant cell tumor
c. Fibrous cortical defect
d. Simple bone cyst
Answer-d)

26. “Rugger Jersey Spine” is seen in :
a. Fluorosis
b. Achondroplasia
c. Renal Osteodytrophy
d. Marfan’s Syndrome
Answer-c)

27. Brown tumours are seen in:
a. Hyperparathyroidism
b. Pigmented villonodular synovitis
c. Osteomalacia
d. Neurofibromatosis
Answer-a)

28. Which of the following malignant tumours is radioresistant?
a. Ewing’s sarcoma
b. Retinoblastoma
c. Osteosarcoma
d. Neuroblastoma
Answer-c)

5 comments:

Srinivas said...

I am a radiologist practising in USA. I had done my PG in radiology in India earlier and have gone through this all india pg entrance grind.

There is a limit to absurdity and every year the absurdity of questions keep increasing.

None of these questions are correctly worded and are of no clinical relevance.

When are our Indian PG entrance question selectors going to wake up. Can't they choose clinically relevant questions that are of vignette pattern and may you think.

Sad!

Sumer Sethi said...

totally agreed... well said

Cryotherapy said...

Check out this introduction article on Cryotherapy:
Cryotherapy

maxd said...

Interesting. Nowadays I thought it's better... they can't choose clinically relevant questions...

Anonymous said...

How can arteriography be the test for aneurysm? What if there is a thrombus in the aneurysm? I believe MRI would be the test of choice in this.

Blog Archive